Klassiker

Här ser Du samtliga mina böcker…

 

Alla böckerna finns på biblioteken men kan även laddas ned och läsas här. Klicka på bokomslaget eller länken:

 

Kattmamman

Bosse Johansson

 

Med romanen Kattmamman speglar Bosse Johansson några dramatiska årtionden som många gärna vill glömma. 

Vid ett sprängattentat blir fem människor innebrända. Bland de skyldiga finns tidningsmän, militärer och en fanatisk polischef. 

Kattmamman är nationalsocialist och kandiderar till riksdagen. Sitt öknamn fick hon efter att ha adopterat bort flera av sina barn. En av hennes söner är frivillig i Finska vinterkriget och hans lillebror tar värvning i nazisternas Waffen-SS! 

Boken avslutas med informativa bilagor om nazismen i Sverige och Norrbotten under 1930- och 40-talet.ISBN 978-91-639-7960-6

Utgiven 2018

304 sidor

Ladda ner boken som pdf (15,3MB)

Paradis i Norr

Bosse Johansson

 

Pältsa, Tarradalen, Aktse, Katterjåkk, Kärkevagge, Kummavuopio, Sarek, Kebnekaise, Sandåslandet – författaren tar oss med till sina tassemarker i norr.

Vi vandrar och fiskar oss fram genom Lappland, från Arjeplog till Treriksröset. Där ädelfisken vakar som mest trivs myggen och knotten som bäst men plågoriset lyckas aldrig förpesta vår tillvaro.

Vi möter människor som funnit sin plats i den vackra men kärva naturen: Kristina som är född i kåta, Hjalmar som matade sina örnar, lodjursjägaren som blev konstnär, spanjorskan som älskar sitt Liedakka, vildhussarna som tömde sin sjö i jakten efter kofoder.

Vi besöker även platser där det begåtts skamliga övergrepp i det förgångna – av respekterade män med position i samhället. Men hela tiden befinner vi oss i Paradiset – i kontrasternas sköna värld där det finns mer som förenar än skiljer oss åt!

ISBN 978-91-637-0949-4

Utgiven 2012

272 sidor

Ladda ner boken som pdf (15,3MB)

Svanesången

Bosse Johansson

 

Allt sedan ungdomsåren har jag älskat att vandra längs stigar som trampats upp av människor och djur. Ibland har stigen försvunnit i intet – naturen har återtagit det människan en gång erövrade.

Men ofta har stigen fört mig till platser där spåren finns kvar. Lämningar som vittnar om arbetsgädje och skönhetstörst – men även om blod, svett och tårar.

Denna bok kan ses som en hyllning till de strävsamma människor som lade grunden till välfärds-Sverige: pigor, drängar, bönder, backstugusittare, soldater och deras familjer – och inte minst torparna och nybyggarna som bosatte sig i väglöst land.

Boken är även en kärleksförklaring till vår sköna natur här uppe i norr.

ISBN 987-91-633-0843-7

Utgiven 2010

200 sidor

Ladda ner boken som pdf (13,7 Mb)

Ladda ner bokens framsida som pdf

Flottare med färg

Bosse Johansson

 

Detta är boken om Flottaren med färg.

I sitt anletes svett jobbade han för att fabriker och sågverk skulle få den eftertraktade råvaran.

Varje vår längtade han efter att få greppa båtshaken och bege sig till bäcken, älven, skiljestället eller flottläggningsplatsen.

Flottningen pågick i hundratals år men en vacker dag tog det slut.

Även vi som inte var med har anledning att vårda den gamle flottarens minne.

ISBN 978-91-633-0842-0

Utgiven 2007

304 sidor

Ladda ner boken som pdf (18,7 Mb)

Dit vägarna bär

Bosse Johansson

 

Dit vägarna bär är berättelsen om förr och nu i avfolkningsbygd. En kärleksförklaring till dem som är borta och dem som bor kvar i början av vårt nya årtusende.

Boken består av en rad engagerande texter och mer än 400 bilder som tillsammans utgör en helhet. Författaren tar oss med på en resa längs småvägar i Norrbottens inland, till spännande miljöer och färgstarka människor som har mycket att berätta.

Kanske får läsaren inspiration att själv göra upptäcktsresor längs kända och okända vägar, någonstans i Sverige. Där man minst anar det finns smultronställen och människor som väntar på ett besök.

ISBN 91-976347-0-0

Utgiven 2006

200 sidor

Ladda ner boken som pdf (12,2 Mb)